Elidel – Behandling af eksem uden hormoner

posted in: Behandling af eksem | 0

Elidel er min primære creme til brug omkring øjnene, da den ikke har samme bivirkninger som hormoncremer. Derfor kan den med fordel benyttes i ansigtet eller andre steder, hvor der er tynd og følsom hud. Den forhindrer eksem i at udvikle sig ved at dæmpe immunreaktionen.

Når man bruger cremen de første par gange kan man opleve en let brændende fornemmelse i huden. Dette er dog en helt almindelig bivirkning ved Elidel-cremen og det forsvinder efter nogle dages brug.

Det er vigtigt, at man bruger cremen hver dag og ikke kun bruger den når der er aktivt eksem. Dermed undgår man at skulle gennemgå den indledende periode med brændende fornemmelse i huden flere gange.

Cremen skal bruges strategisk og forebyggende, da den ikke er hurtigtvirkende som hormoncremer. Jeg kan nøjes med en enkelt tynd påsmøring hver morgen og har ikke haft eksem på øjenlågene i årevis af denne grund.

Det frarådes, at udsætte huden for sollys eller solarielys, når man er igang med behandling med Elidel. Husk derfor at tildække huden eller bruge solcreme om sommeren ved brug af denne creme.

Da cremen kom i handlen første gang var der bekymring om hvorvidt at cremen kunne forårsage kræft. Dette var på baggrund af de indledende dyreforsøg og en hændelse med et menneske, som var i behandling med Elidel og dermed var bekymringen, at dette kunne være årsagen. Siden da har der blevet foretaget over 20 undersøgelser og i ingen af disse har man kunne finde en sammenhæng der kan bekræfte, at Elidel skulle føre til alvorlig ændringer i huden.

Atopiker.dk har de skrevet en ganske god artikel om lige præcis dette emne. Du kan med fordel ææse den og som jeg blive en del klogere på Elidel og tilsvarende præperater, samt blive forvisset om at cremen er ganske ufarlig.

Læs artilken her.

Vigtig info om produktet

Nedenstående er udvalgte informationer baseret på beskrivelser fra hjemmesiden medicin.dk.

Virksomme stoffer

Pimecrolimus.

Anvendelse

Elidel® anvendes til behandling af milde til moderate tilfælde af atopisk eksem, hvor anden behandling ikke har været effektiv.  

Doseringsforslag

Findes som creme. 
Voksne og børn over 2 år. Cremen smøres på huden i et tyndt lag 2 gange i døgnet, indtil huden er helet.
Bemærk: Blødgørende creme kan anvendes samtidig. 

Bivirkninger

Meget almindelige.
Flere end 10 ud af 100 personer får bivirkningen.
Ubehag på påføringsstedet.
Almindelige.
Højst 10 ud af 100 personer får bivirkningen.
Betændelse i hårsæk, Hudirritation, Hudkløe, Rødme.
Ikke almindelige.
Højst 1 ud af 100 personer får bivirkningen.
Fremprovokering af herpesudbrud.
Børnesår.
Sjældne.
Højst 1 ud af 1.000 personer får bivirkningen.
Allergiske reaktioner.

I visse undersøgelser er der set forekomst af hudkræft hos patienter, der er eller har været i behandling med pimecrolimus creme. Det er dog uklart, om dette kan skyldes lægemidlet eller den underliggende sygdom. Læs generelt om bivirkninger

Bør ikke anvendes

  • Ved overfølsomhed over for antibiotika af makrolidtypen bør midlet ikke anvendes.
  • Må desuden ikke anvendes, hvis der er infektion i huden.

Særlige advarsler

  • Under behandlingen skal huden beskyttes mod sollys.
  • Kontakt med øjne og slimhinder bør undgås.
  • Samtidig indtagelse af alkohol kan medføre rødme og hudirritation.
  • Indeholder benzylalkohol, der kan give allergiske reaktioner.

Virkning

Virker ved at undertrykke kroppens immunforsvar og dæmpe vævsreaktionen (inflammationen) ved atopisk eksem.  

Lægemiddelformer

Creme 1%. 1 g indeholder 10 mg pimecrolimus. 

Hjælpestoffer

Konservering:Benzylalkohol : creme 1 %Andre:Cetylalkohol : creme 1 %, creme 1 %  (Orifarm)Citronsyre : creme 1 %Mono-, di- og triglycerider : creme 1 %Natriumcetostearylsulfat : creme 1 %Oleylalkohol : creme 1 %Propylenglycol : creme 1 %, creme 1 %  (Orifarm)Renset vand : creme 1 %Stearylalkohol : creme 1 %, creme 1 %  (Orifarm)
Se » indlægsseddel vedr. udseende, evt. farvestoffer og hjælpestoffer i » Parallelimporterede pakninger.


Der er forskel på ovenstående beskrivelse og den medfølgende indlægsseddel. Se derfor ALTID den indlægsseddel der er vedlagt produktet.

Det godkendt af Tone M. Reersted fra medicin.dk’s kommunikationsafdeling, at eksemfri.dk kan bruge udvalgte dele af deres medicinbeskrivelse i forbindelse med denne artikel.

Kilde: https://min.medicin.dk/Medicin/Praeparater/2984