Vegansk chiagrød er et sundt supplement til din kost og supernem at lave, da den ikke skal koges. Den trækker blot i køleskabet i nogle timer eller natten over. Dette kan den gøre fordi chia-frø kan opsuge 10-12 gange deres egen vægt som væske.
Chiafrøene svulmer op og bliver lidt gele-agtige, hvilket giver en konsistens som andre typer grød. Jeg krydrer med kanel, stevia og en smule salt. Men du kan selv bestemme hvilken smag du ønsker, at grøden skal have. Det er kun fantasien der sætter grænsen, da chia-frøene i sig selv er nærmest smagsløse.
Når tiden er kommet til at spise grøden kan man blande lidt frugt eller bær i. En smule af dit yndlings-syltetøj er også et godt valg og giver en flot farve.
Da chia-frø er fyldt med fibre giver grøden en god og langvarig mæthedsfornemmelse. Hvis du bruger stevia som sødemiddel, vil du få en grød der indeholde ganske få kalorier. Derfor er Chiagrød perfekt hvis man ønsker er sundt og kaloriefattigt måltid.
Opskrift
- 20 gram chia-frø hældes i et glas
- 1 dl vand
- 1 dl havredrik / barista havredrik
- Revet kokos
- Lidt salt
- 1 tsk Stevia (eller sukker/honning)
- Lidt Kanel
- Stil i køleskabet natten over eller blot nogle timer – Omrør evt. en gang eller to under vejs
Hvis man vil lege lidt mere med opskrifterne, så er der her en video, som viser en masse andre kombinationsmuligheder. Det er det som man kalder “Overnight Oats” altså på danske havregrød, som trækker natten over, men konceptet og fremgangsmåden er ligesom med grød lavet på chiafrø alene.
De er dog ikke alle veganske, da der er yoghurt i, men det kan man jo bare undlade eller bytte ud med vegansk soya- eller havreyoghurt. Min favorit er helt klart Naturli’s JOE’ KURT – NATUREL. Deres versioner med frugtsmag er også bare mums :-).
Hvad er chiafrø?
Chiafrø er små frø som oprindelig kommer fra Sydamarika og nu har fundet vej ind i den vestlige kost. Det er en stor fordel, da disse frø er fulde af gode egenskaber og kan være med til at tilføre vigtige vitaminer, mineraler, fibre og proteiner til din kost.
Chiafrø indeholder meget protein
Chiafrø indeholder ligesom andre nødder og frø forholdsvis meget protein. Desuden er chiafrø rent fuldkorn, da alle dele af frøet spises og dermed får man mange af de næringsstoffer, som findes i frøets skaldele.
Proteinprocenten er 18,9% og frøet indeholder 9 essentielle aminosyrer. Disse amonosyrer er essentielle fordi vores krop ikke kan danne dem selv, men er afhængig af at få dem tilført gennem kosten. Protein er nødvendligt for at forbedre og vedligeholde vores muskler, ligesom det i giver en længere mæthedsfornemmelse. Dette skyldes at protein er lang tid om at blive nedbrudt i tarmsystemet og kroppen forbruger ligeledes en del energi ved denne proces. Derfor kan man tilføre essentielle næringsstoffer til kroppen, samtidig med at holde vægten i skak på en sund måde.
Da chiafrø er glutenfri kan det være en god ingrediens for de som lider af gluten-intolerans.
Rig på fibre
Chiafrø indeholder ca. 35 g fibre pr. 100 g, og er dermed ekstremt rige på kostfibre. Faktisk er det fem gange så meget fibre pr. 100 gram i forhold til quinoa og majs.
Da fibre ikke er fordøjelig giver det også en længere mæthedsfølelse og kan hjælpe til et ønsket vægttab. Fibre hjælper ligeledes med at holde tarmbevægelser igang og forhindrer, at man får hård mave.
Det høje fiberindhold i chiafrø gør det nemt at få de anbefalede 25-35 g dagligt.
Chiafrø indeholder sunde omega-3 fedtsyrer
Chiafrø indeholder så mange af de hjertesunde omega-3 fedtsyrer, at frøene ofte forarbejdes til chiafrøolie. Omega-3-fedtsyrer er den specifikke type umættet fedt, der har vist sig at forbedre hjertesundheden og mindske betændelse (inflammation) i kroppen. Derfor er det en del af den såkaldte anti-inflammatoriske kost, som har vist sig godt for sundheden.
Chiafrø indeholder tre bestemte fedtsyrer: alfa-linolensyre (ALA), eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA), men er højest i ALA. DHA og EPA er de fedtsyrer som har den største tilknytning til hjertekar-sundhed.
Højt indhold af calcium
Chiafrø er det perfekte eksempel på et vegansk ikke-mejeriprodukt, der er en rig kilde til calcium. Gram for gram så indeholder chiafrø mere calcium end et glas mælk. Calcium, magnesium og fosfor er alle afgørende for hjerte-, tand- og knoglesundhed og kan være svære næringsstoffer at få nok af for dem med laktoseintolerance eller mælkeallergier. Derfor kan man med chiagrød få en alternativ kilde til de næringsstoffer, som man ellers finder i mælk og mælkeprodukter.
Magnesium-indholdet er højere end i mælk
Magnesium er et vigtigt mineral som spiller en afgørende rolle i transmission af signaler gennem hjertet og resten af kroppen. Det er også vigtigt for dine musklers sundhed, inklusive hjertemusklen. 100 g chiafrø indeholder 340 mg magnesium. Det anbefalede daglige indtag er mellem 300-400 mg.
Fosfor
Ligesom magnesium og calcium er fosfor et mineral, der er afgørende for et godt helbred. Det er en vigtig del af vores celles energilagringsmolekyle kaldet ATP. Det er afgørende for metabolismen af kulhydrater og fedt og fungerer sammen med calcium for at holde knogler og tænder stærke og sunde.
Find flere eksemvenlige og sunde opskrifter her.