Containerskjuleren

posted in: Uncategorized | 0

Containerskjuleren vil i den kommende tid til at blive en fast del af den danske bolig. Vi kan alle læse i avisen, at man nu skal til at sortere vores affald i op til ti forskellige fraktioner.

Det containersystem man har kørt med en del år hedder “flerkammer-systemet”. Det er en eller flere skraldespande med seperate kamre til affaldsfraktionerne. Udefra virker det som én skraldespand, men det er faktisk flere skraldespande i én samlet løsning.

Det er jo meget smart, men selvom at der er flere kamre, hjælper det ikke på problemet med rumfanget. Det samlede rumfang for opbevaringskapaciteten bliver blot større ved at opdele det i flere fraktioner. Hvis man smed alt affald i den samme spand, hvilket man selvfølgelig ikke gør, vil rumfanget af spanden blive udnyttet mere effektivt.

Nuværende systemer

Der er mange måder at skjule affaldscontainerne på. Det er ofte noget med at stille ting op foran eller bygge en form for skur rundt om.

Byg et skur til containeren og wupti, så er den væk…

Man kan også stille nogle træer eller andet mere kønt foran containerne. Så er de jo nærmest også væk og det ser lidt pænere ud.

Plant at træ og så er containeren væk…

Eller hvad med at bruge dit gamle stakit som containerskjuler. En omgang maling, nogle hængsler og igen en flot DIY løsning på et af nutidens største problemer, ihverfald i den vestlige verden…

Hvis man mangler yderligere inspiration har Albertslund kommune været så søde, at producere et Idékatalog til containerskjulere. Der er links til produkter og byggemarkeder hvor man kan købe de forskellige skjulere.

Du kan hente det her som PDF.

Et dansk firma har lavet noget i samme stil i forskellige designs. Herunder og på deres hjemmeside kan man se deres forslag til containerskjuleren, som måske skal stå hjemme hos dig.


Strømlinet affaldssortering

Med den ændrede affaldsbekendtgørelse fra januar 2021, er der kommet nationalt strømlinede sorteringskriterier for husholdningsaffald og husholdningslignende erhvervsaffald.

Affaldet skal fremover sorteres i de 9 fraktioner:

  • Mad
  • Papir
  • Pap
  • Glas
  • Metal
  • Plast
  • Mad- og drikkekarton
  • Farligt affald
  • Restaffald.

For langt de fleste borgere vil fraktionerne blive indsamlet på matriklen eller meget tæt på. Der er enkelte situationer, hvor kommunerne for bestemte boligtyper eller områder kan undlade at etablere husstandsnær indsamling. Så skal borgeren i stedet aflevere affaldet på centrale opsamlingssteder, som f.eks. genbrugspladser eller ved havnefaciliteter.

Der er lavet disse nationale piktogrammer så man kan genkende de enkelte affaldsfraktioner.

Du kan læse mere om den nye affaldsindsamlings-strategi på Miljøstyrelsens hjemmeside om emnet.


Fremtidens løsning bliver containerskjulerens banemand

Umiddelbart tænker jeg, at man på den lidt længere bane vil finde på andre løsninger. Her forestiller jeg mig, at man ved nybyggeri vil anlægge underjordisk affaldsopbevaring. Derved er containerskjuleren ikke længere en ting der fylder ovenpå jorden.

Sammen med en ladestander til el-bilen i carporten vil det give mere gangplads. Man vil også slippe for at se på de knapt-så-kønne containere der hvor huset vender ud mod vejen.

Når affaldsbilen kommer kan man hæve containerne på i jordhøjde og tømme dem på normal vis. Men til dagligt er de sænket ned i jorden og pladsen ovenpå kan bruges som almindelig gangplads. Det er lidt samme system som de automatiske underjordiske parkeringskældre, hvor bilen bliver sænket ned og væk fra gadeplan.

Der findes allerede disse systemer, men de er tiltænkt større affaldssystemer. Det er samme koncept, blot bygget til danske familiers behov.