Der er en stærk forbindelse mellem indtag af sukker og efterfølgende udbrud eller forværring af eksem.
I den antiinflamatoriske kost er sukker én af de største syndere, idet det påvirker blodsukkerniveauet og bugspytkirtlens insulinproduktionen. Hvis ikke kroppen konstant regulerer blodets indhold af sukker med insulin er resultatet beskadigelse af kroppens celler.
Denne undersøgelse er lavet af forskere fra Rigshospitalet og Københavns Universitet viser, at sukker har en destruktiv og inflamatorisk virkning på kroppens celler. Studiet viser, at eksem ofte er et resultat af inflammation i kroppen og derfor er det en god idé, at reducere sit sukkerindtag mest muligt.
Fakta:
Danskere køber ifølge DTU fødevarer-instituttet i snit ca. 7 kilo slik og 6 kilo chokolade om året. Når indkøb af slik, chokolade, kage, is, desserter og snackbars lægges sammen, er danskernes gennemsnitlige indkøb af søde sager på 35 kilo om året. Til de 35 kg slik og søde sager kan du lægge 127 liter søde drikke om året.
Det betyder, at eksempatienter i Danmark årligt indtager 9,275 mill. kg sukker årligt!
Læg oven i det 33.655 mill. liter sukkerholdige drikkevarer!
Disse tal er ganske overvældende og mange vil gerne reducere deres sukkerindtag, men mangler konkrete værktøjer, råd og vejledning. Det er derfor at denne hjemmeside i høj grad handler om at finde sunde alternativer til sukker og hvordan man gennem sin kost kan optimere sit helbred med mindre eksem til følge.
Læs mere om kost og eksem i bogen Eczema Healing Guide, som du finder på forsiden af eksemfri.dk.
Eller i artiklen Sund vægt, også her på siden.
Sukker påvirker din hud på tre væsentlige måder
Det øger insulin:
Høje niveauer af sukker forårsager en kraftig insulinrespons og det kan udløse en inflammatorisk immunsystemrespons. Og selvom du måske oplever, at du har en øjeblikkelig reaktion på slik eller sukkerholdige drikkevarer, der viser sig som kløe og rødme, kan høje mængder sukker i din kost også forværre kronisk betændelse på den lange bane.
Det påvirker tarmfloraen:
Kost med højt sukkerindhold slår den sunde balance mellem floraen i din tarm i stykker, fordi den fremmer væksten af skadelige sukker-elskende gær-arter og tarm-bakterier. Det reducerer optagelsen af de sunde næringsstoffer som din krop har brug for og påvirker immunsystemets effektivitet.
Det ælder huden:
Jo højere sukkerniveauet i blodet er, jo mere producerer kroppen stoffer kaldet AGE (avancerede glycation end-products), som forhindrer huden i at reparere og regenerere sig selv. Dette kan betyde, at sår og skrammer er længere tid om at hele og at hudbarrieren er mindre effektiv. Dermed lukkes allergener ind og huden mister fugt, hvilket fører til endnu mere kløe, tørhed og revnet hud.
Alternativer til sukker
Der findes flere gode alternativer til sukker. Personligt har jeg prøvet Stevia og Sukrin Gold, som jeg bruger i bl.a. kaffedrikke, ingefærte, chia-grød og andre steder, hvor jeg tidligere ville have brugt sukker.
Sukrin Gold er helt klart min favorit. Den ligner brun farin i farve, smag og konsistens. Der er stort set ingen kalorier i og vigtigst af alt, så giver Sukrin Gold ikke en stigning i blodsukkeret. Dermed undgår du et ”sugar-high” efterfulgt af et ”sugar-crash”, samtidig med at kroppen ikke udskiller insulin i blodbanen. Forskning har vist, at det ikke er selve sukkeret som er skadeligt, men til gengæld kroppens insulin-reaktion der skader helbredet. Derfor kan sukker på lang sigt føre til insulin-resistens, også kaldet type-2 diabetes.
Sukrin Gold
Sukrin Gold indeholder kun 8 kcal pr. 100 gram. Det giver en sødere og mere fyldig sukkersmag end almindelig Sukrin. Det har samme sødningsgrad som brunt sukker og har 100% naturlig oprindelse.
Sukrin Gold er baseret på erythritol, tagatose og steviaglycerider i en perfekt sammensætning for optimal smag uden ret mange kalorier. Indtag af fødevarer, der indeholder erythritol (Sukrin) i stedet for sukker begrænser stigningen i blodsukkerniveauet i forhold til sukkerholdige fødevarer. Indtag af fødevarer, der indeholder erythritol (Sukrin) i stedet for sukker, bidrager ligeledes til at vedligeholde mineraliseringen af tænderne.
Med Sukrin Gold får du et sødemiddel, som
- indeholder få kalorier
- ikke skader tænderne
- smager og ser ud som sukker
- er 100% naturligt – du finder det blandt andet i frugt
Sukrin Gold kan købes mange steder f.eks. i supermarkedet, matas og helsekostbutikker. Prisen for 500 gram er ca. 80 kr (matas), men findes ofte på nettet til noget lavere pris.
På diabetes-forenings hjemmeside kan du læse meget mere om alternativer til sukker.
Sukkerindtag under træning hjælper med at opbygge muskler
Proteinsyntese er en proces, hvorved kroppens celler opbygger nye proteiner, hvilket er afgørende for muskelvækst og reparation. Under intens træning udsættes kroppen for stress og udtømmer sine glykogenlagre, som er den lagrede form for sukker i kroppen. Det er her sukker kan bruges som et godt værktøj, hvis det kun indtages i forbindelse med træningen.
Insulinrespons og restitution efter træning
Sukkerindtag aktiverer frigivelsen af insulin, et hormon, der er ansvarligt for at regulere blodsukkerniveauet. Insulin spiller en afgørende rolle i transporten af næringsstoffer, herunder aminosyrer, ind i cellerne. Ved at fremme optagelsen af aminosyrer hjælper insulin med at stimulere muskelvækst og reparation af de mikroskopiske skader, der sker i forbindelse med træning. Dette er især fordelagtigt efter en hård træning, når kroppen har brug for øget proteinsyntese for at optimere muskelvækst.
Find den rigtige balance:
Selvom sukker kan være gavnligt til muskelopbygning efter træning, er det vigtigt at finde den rigtige balance og kig efter sundere sukkerkilder. Vælg naturlige sukkerarter, der findes i frugter, honning eller ahornsirup, da de kommer bundtet med fibre, vitaminer og mineraler. Undgå overdreven indtagelse af raffineret sukker og forarbejdede fødevarer, da de kan have skadelige virkninger på det generelle helbred.
Så når sukker bruges strategisk og med måde, kan det være et værdifuldt værktøj til at opbygge din muskelmasse. Sukkers evne til at give hurtig energi, stimulere insulinrespons og hjælpe med restitution efter træning gør den til et fantastisk værktøj, når du ønsker at optimere dit muskelopbygningspotentiale.
Kræft elsker sukker (insulin)
Kræft elsker sukker og sukker elsker kræft. Er det ikke bare sødt? De to skaber en farlig tilstand i kroppen fordi sukker (glukose) får mange typer kræft til at vokse hurtigere.
Forskere har længe vidst, at forskellige kræftformer opsuger glukose som næring. Den tyske fysiolog Otto Warburg opdagede, at tumorer optager glukose med en hastighed, der er 20-50 gange højere end normale celler. Det sikrede ham Nobelprisen i 1931 for sin forskning i stofskifte.
Undersøgelser tyder på, at det ikke så meget er mængden af glukose i blodbanen, der fremmer kræft, men niveauet af insulin. Dette hormon bliver lavet i bugspytkirtlen og regulerer sukkerindholdet i blodet. Insulin kan omdanne glukose til øjeblikkelig energi og hjælper din krop med at lagre det i fedtcellerne og musklerne. Så når du spiser søde sager, stiger dit blodsukker og dette får din bugspytkirtel til at sige: “Hey! vi skal lave mere insulin!” Insulin fortæller cellerne, at de skal lukke glukosen ind, enten for at blive brugt med det samme eller gemt i muskler, fedtceller og leveren.
Hvorfor optager kræft-tumorer mere glukose?
Hovedårsagen er, at insulin kan tænde for glukosetransporterne (proteiner på cellemembraner, der transporterer glukose ind i cellerne). Dem har vi primært i leveren, musklerne og fedtcellerne. Tilstedeværelsen af disse glucosetransportører på tumorceller er delvist reguleret af insulin. Derfor er det vigtigt, at fokusere på mængden af insulinen i blodbanen og holde niveauet så lavt som muligt.
Forskeren Cantley begyndte at studere insulinreceptoren i 1980’erne, da han var på fakultetet ved Harvard University. Et par år senere opdagede han et enzym kaldet phosphoinositide-3-kinase (PI3K). Det signalerer til cellerne, at insulin er til stede og får cellerne til at åbne for ventilen, der lukker sukker ind. Normalt udfører PI3K et godt og vigtigt arbejde ved at hjælpe celler med at overleve, vokse og formere sig. Men nogle gange går det galt. Ved type II-diabetes bliver denne PI3K-funktion dårlig, så cellerne ikke længere reagerer korrekt på insulin og dermed bliver insulinresistente. Men i kræftcellerne, selv hos en person, der er insulin-resistent, gør PI3K sit arbejde lidt for godt. Det får glukose til at strømmer ind, tumorceller spiser løs af sukkeret og vokser hurtigere.
I mange kræftformer, de såkaldt sukkerelskende kræftformer (ikke alle kræftformer er afhængige af sukker) er PI3K som en kontakt, der driver væksten. PI3K er det hyppigst muterede kræftfremmende gen hos mennesker. Det kan være involveret i op til 80 procent af kræfttilfælde, herunder brystkræft, blærekræft og visse hjernetumorer.
Hvad kan vi bruge denne viden til?
Dette fortæller os, at vi nok skal prøve at holde insulinniveauet så lavt som muligt. Særligt hvis man har kræft og ønsker at forhindre tumoren i at vokse. Vi kan holde kosten under kontrol og træne for at holde glukoseniveauet og insulinniveauet lavt. Så har vi en meget bedre chance for langsommere vækst af en eventuel tumor.
Eller endnu bedre: Hold insulinniveauet så lavt som muligt, uanset om du har kræft eller ej. Dette er en stærk potentiel kræftforebyggende mekanisme. Reduktion af forarbejdet sukker i kosten kan vise sig at være endnu vigtigere for kræftforebyggelse end man tidligere troede.
Kan vi lære at bruge kræftens søde tand som et våben ?
Forskning har allerede ført til udviklingen af flere PI3K-hæmmende lægemidler: Idelalisib, godkendt af FDA i 2014 til behandling af lymfom og leukæmi, og Alpelisib, godkendt i 2019 til behandling af brystkræft med mutationer i PI3K. Forskere mener også, at ændring af kosten til en diæt med lavt sukkerindhold er vigtig. Men den bør også være lav i andre kulhydrater, såsom f.eks. hvidt hvedemel, som ligeledes kan få blodsukkeret til at stige og dermed skabe en insulinrespons.
I en forskningsartikel fra 2018, offentliggjort i Nature, viste forskere effekten af en kulhydrat-reduceret kost i mus. Ved at begrænse kulhydrater og dermed holde insulinniveauet lavt, reagerede kræft-tumorer meget kraftigere på lægemidler, der allerede er godkendt til at behandle sygdommen. Tumorer man aldrig før havde været i stand til at skrumpe hos mus, kunne man nu formindskes med en diæt med et lavt glukoseindhold.