Sund vægt

posted in: Fremhævet, Kost | 0

I denne artikel kan du læse om sammenhængen mellem overvægt og eksem. Du vil også kunne læse hvordan jeg styrer vægten. Det er efter min mening den bedste slankekur, da den er let at holde og du får stadig de næringsstoffer, som kroppen skal bruge.

Som eksempatient er det vigtigt at styre sin vægt. En sund vægt og krop er fundamentet til et eksemfrit liv. Når en person udvikler eksem, er man 8% mere tilbøjelig til at blive overvægtig eller svært overvægtig. Men det modsatte er også tilfældet. En person, der udvikler overvægt eller svær overvægt, er mere tilbøjelig til at have hudproblemer, såsom atopisk dermatitis.

Vægtens betydning for hudens sundhed

En undersøgelse fra 2017 af amerikanske kvinder viste, at hudbarrieren og dennes fugtighed var væsentligt nedsat grundet fedme. Det resulterede i betydelig tørhed i huden sammenlignet med normalvægtige kvinder.

Atopisk eksem kan ligeledes forårsages af kronisk betændelse i kroppen på grund af for højt kalorieindtag. Det skaber systemisk inflammation kombineret med insulinresistens, hvilket giver forandringer i niveauerne af interleukin (IL) -6, leptin, adipokiner og insulin.

en anden undersøgelse offentliggjort i Journal of Allergy and Clinical Immunology, viser resultaterne de samme konklusioner:

 • Små børn, der er overvægtige, kan være mere tilbøjelige til at udvikle svær eksem
 • Sammenlignet med børn, der ikke var overvægtige, havde børn, der blev overvægtige i alderen 2 til 5 år, mere end tre gange risikoen for at udvikle eksem. Hvis de var endnu yngre, da de blev overvægtige var deres risiko for at udvikle eksem endnu højere.
 • Børn, der er overvægtige i lang tid, er mere tilbøjelige til at få eksem. Hvis man er i stand til at reducere overvægten, kan børn være mindre tilbøjelige til at udvikle eksem eller deres eksemsymptomer kan blive mindre udtalte.
 • Samlet set fandt forskerne, at overvægt og fedme var næsten dobbelt så almindelig hos børn og unge med eksem. Omkring ni ud af 100 forsøgsdeltagere med eksem var overvægtige sammenlignet med kun fem ud af 100 uden hudsygdom.

Tilstanden i DK og EU

Tal fra den Nationale Sundhedsprofil 2017 viser, at 51 % af den voksne befolkning i Danmark er overvægtige (BMI≥25), hvoraf 17 % lider af fedme (BMI≥30). Forekomsten stiger med alderen og falder først ved 75-årsalderen. 

I 2010 var andelen af overvægtige og svært overvægtige danskere samlet 46,8 %, så det betyder en stigning på næsten fem procentpoint. 

Forekomsten af overvægt i Danmark er steget markant inden for de seneste årtier og har aldrig været højere end nu. Siden 1987 er der sket en fordobling af forekomst af overvægt og fedme, og stigningen har især fundet sted i de yngste aldersgrupper (16-44 år).

Antallet af danskere med svær overvægt stiger. Tryk på grafikken, for at komme til sundhedsstyrelsens rapport “Den Nationale Sundhedsprofil 2021”

Markant flere mænd end kvinder er overvægtige, mens graden af fedme ligger samme niveau i blandt kønnene. 

Men det er ikke kun i Danmark at vi har et problem. At holde en normal vægt er et generelt problem i de lande som har en vestlig livsstil og tilhørende kost. Forekomsten af fede i USA er i mange stater over 30 %, dvs. mere end dobbelt så mange som i Danmark.

Europa vil i løbet af de kommende år stå overfor en fedme-krise af enorme proportioner. I en lang række lande vil mere end halvdelen af den voksne befolkning være overvægtige i 2030. WHO har forudsagt, at hvis den nuværende tendens fortsætter med samme hastighed som hidtil, vil 60-70 % af alle europæere være overvægtige i 2030.

Værst ser det ud i lande som Irland og Grækenland, hvor andelen af overvægtige voksne vil ligge på henholdsvis 89 og 77 pct. i 2030. WHO-forskerne, som står bag beregningerne, kalder det ”et bekymrende billede på den stigende fedme på tværs af Europa”.

De lande, der vil stå overfor store fedmeproblemer, er bl.a. Storbritannien, Spanien, Østrig, Tjekkiet og vores svenske naboer. Det anslås, at 26 pct. af svenske mænd vil lide af fedme i 2030 sammenlignet med blot 14 pct. i 2010, mens andelen for kvindernes vedkommende vil stige fra 12 til 22 pct.

Kilde: Kræftens bekæmpelse – Notat-om-fremskrivning-af-overvaegt-i-danmark-final.pdf

Min måde at styre vægten på

For at holde vægten i skak skal du træne jævnligt og generelt spise sundt. I min gratis bog Eczemahealingguide kan du læse om sund kost, der er optimal til håndtering af både eksem og vægtproblemer. Du vil også lære nogle mentale teknikker, som kan hjælpe dig til at gøre det rigtige, hver dag.

Min måde at styre vægten på er efter min egen mening den bedste slankekur. Det er gratis, let at følge og kræver kun en anelse selvdisciplin for at opnå et varigt vægttab og holde vægten i ro efterfølgende. Hvis du overholder de beskrevne rutiner og metoder, vil du på sigt være i stand til at opnå den ønskede vægt.

Jeg er en lille fyr, men selv en lille fyr kan tage for meget på nogle gange. Selvfølgelig kan jeg ikke forholde mig til at være decideret overvægtig eller have fedme, men jeg kan dele mine metoder til at styre min egen kropsvægt. Formålet er jo det samme uanset hvilket udgangspunkt man har.

Normalt tager jeg nogle kilo på i vintermånederne og for at gøre strandkroppen klar til at sommeren begynder jeg at trimme ned allerede ved juletid. Ved at have følge nogle få regler, bliver det mere til en rutine end en kamp at tabe sig.


Rutinen til perioder med moderat motion

Madplanen for hver dag:

 • Fra jeg vågner og indtil frokost er der kun kaffe og gulerødder på menuen.
 • Ved frokosttid spiser jeg to-tre stykker rugbrød med f.eks. kødpålæg, laks, makrel, hummus, leverpostej (kylling eller alm.).
 • Klokken 15 er der grød lavet af havregryn og müsli, uden tilsat sukker
 • Aftensmad, retter med kød, fisk eller veganske bøffer, falaffel mv. som proteinkilde. ris, bulgur, linser, pasta, couscous el. lign. som kulhydratkilde. Groft grønt f.eks. stegte auberginer, broccoli, kål, spidskål, gulerødder mv. som fiber / grøntsagskilde.
 • Et par timer før sengetid er der igen grød lavet af havregryn og müsli, uden tilsat sukker

Der er lidt havredrik i kaffen og gulerødderne er skrællede og skåret i mindre stykker. Så de er nemmere at spise på den daglige pendletur til arbejde.

Grøden laves på denne måde:

 • 35 gram havregryn + 35 gram müsli uden tilsat sukker
 • Tilsæt ca. 2 dl. koldt vand
 • Varm i mikrobølgeovn i ca. 2,5 minutter ved maks. Watt
 • Tilsæt 1 dl. havremælk og 1 tsk rå kakaopulver (den du bruger til f.eks. chokoladekage) / lidt mørk chokolade
 • Omrør og vent i ca. to minutter

Rutinen til perioder med intensiv styrketræning

Hvis du ønsker en stærkere krop, men samtidig ikke ønsker at tage fedt på, så er denne madplan perfekt. Jeg har kørt den i længere tid og den virker. Det er ret vildt hvad en øget mængde komplette proteinkilder kan gøre, når man kombinerer det med intensiv træning et par gange ugentligt.

Madplanen for hver dag:

 • Morgenmaden består af 250 gram hakket kylling, kogt med vand, en smule ris, boulion og karry.
 • Skrællede gulerødder (ca. 200 g) til køreturen på arbejde
 • Ved frokosttid spiser jeg to-tre stykker rugbrød med f.eks. kødpålæg, laks, makrel, hummus, leverpostej (kylling eller alm.) eller risret bestående af 250 gram hakket kylling, 100 gram ærter, én dåse ananas i stykker og en sjat kokosmælk. Lavet i Riskogeren fra Sistema.
 • Frugt eller resten af risretten fra middagsmaden lindrer sulten frem til aftensmaden.
 • Aftensmad, retter med kød, fisk eller veganske bøffer, falaffel mv. som proteinkilde. ris, bulgur, linser, pasta, couscous el. lign. som kulhydratkilde. Groft grønt f.eks. stegte auberginer, broccoli, kål, spidskål, gulerødder mv. som fiber / grøntsagskilde.

Risret med kylling i ananas og kokosmælk laves således:

Riskogeren fyldes med:

 • En kop ris + 2 kopper vand
 • 250 gram hakket kylling
 • 100 gram frostne ærter
 • Salt

Varm i mikrobølgeovn i ca. 12 minutter ved maks. Watt

Tilsæt 1 dl. kokosmælk, 1 tsk karry og en dåse ananas i stykker.

Omrør og vent i ca. to minutter. Så er der en sund varm middagsret med højt proteinindhold.

I løbet af dagen er der ingen sukkerholdige læskedrikke. Kun juice, kaffe, ikke-alkoholisk øl eller rent vand med eller uden brus. Som mellemsnack er der frugt, nødder og flere gulerødder.

Ved at følge denne rutine behøver man ikke tænke så meget på hvad næste måltid skal bestå af. Det er således let at spise sundt ved hvert måltid. Bonussen ved denne madplan er at du kan mærke en markant fremgang i træningscenteret, samtidig med at du ikke tager fedt på.

Selvfølgelig er disse madplaner lidt kedelige, men de er sunde og billige. De holder dig mæt og du ved altid hvad og hvornår det næste måltid er. Ved at opdele dagen i små håndtérbare tids-enheder er det meget lettere at “holde ud” til det næste måltid.


Protein er ikke bare protein

Mange tænker nok at protiner blot er simple byggeblokke, som man bare skal have tilstrækkelige af for at holde sig sund. Men de færreste er klar over at proteiner er en hovedbetegnelse for en samling af aminosyrer. De udgør de reelle byggeblokke, som vores krop har brug for fra alt til reparation af skader, vedligeholdelse og opbygning af muskler, udskillelsen af hormoner mv.

Proteiner består af kæder af aminosyrer. Sammensætningen af aminosyrer kan være meget forskellig, alt efter hvilken type protein der er tale om. Her er forskellen mellem vegetabilske og animalske mærkbar, da de animalske proteiner i højere grad indeholde den kombination af aminosyrer, som den menneskelige krop har brug for. Det er egentligt ret logisk at kødprodukter indeholder de byggeblokke som skal bruges til at bygge muskler mv., mens vores krops sammensætning i mindre grad minder om en plante.

Der findes 20 forskellige aminosyrer som kroppen kan danne protein ud fra. Man skelner mellem de essentielle og de ikke-essentielle aminosyrer. De essentielle aminosyrer findes der 8 af. De er kendetegnede ved at kroppen ikke kan danne disse ud fra andre stoffer. De ikke-essentielle aminosyrer findes der 12 af og disse kan kroppen producere ud fra andre stoffer.

Denne video forklarer på en forståelig måde hvorfor protein ikke bare er protein

Nul sukker

Udelukkelse af sukker er ikke noget stort problem og din krop tilpasser sig ret hurtigt. Det er ligesom at skrue ned for lyden på dit stereoanlæg. Efter kort tid vil dine ører have justeres sig til den lavere volumen. Trangen til sukkerholdige fødevarer hænger ved de første par dage. I begyndelsen af ​​processen er du dog også mest motiveret og ivrig efter at gøre det rigtige. Det hjælper med at komme igennem de første tid og derefter bliver det meget lettere. Ting som rosiner, frugter og dadler er små eksplosioner af sukkerholdig smag, og du vil blive overrasket over hvor let det er at undlade tilsat sukker.

Videoen nedenfor er en af de bedste, hvis du vil lære om mekanikken bag fedmeepidemien. Du vil blive overrasket over de fakta, der præsenteres.


Morgen-booster

At starte dagen med kaffe og gulerødder er mit primære valg. Det er et power-boost af koffein, fibre, vitaminer og antioxidanter. Vidste du, at kaffe har højere niveauer af antioxidanter end blåbær ?

Nogle gange vil du føle dig lidt sulten omkring klokken 9. Men hold ud! Om et par timer starter du dit daglige spisevindue. De fødevarer, jeg har nævnt, indeholder proteiner, sundt fedt og lavt naturligt sukker. Derudover har de valgte madvarer masser af fibre og sunde fuldkorns-kulhydrater, som giver stabil energi og en følelse af mæthed.

Hvis du køber det – spiser du det!

If You Buy it – You Eat It!

En vigtig del af den bedste slankekur er at fjerne “uønskede” fødevarer, der ikke er i tråd med dine mål og kostplan, fra dit hjem. Hvis du ikke har umiddelbar adgang til usunde madvarer, så er risikoen for at du falder i langt mindre.

For at undgå at komme hjem med usunde varer fra supermarkedet er det vigtigt at lave en indkøbsseddel. Når du er på indkøb skal du KUN købe de ting som står på sedlen. Ikke vælge slik, chips, sodavand, kakaomælk eller alt det andet som går imod din madplan og ikke mindst dine mål. Mit motto er: “Hvis du køber det, spiser du det”. Sunde fødevarer skal være det eneste, der forlader supermarkedet med dig.

Du kender de tidspunkter om aftenen, hvor sukkertrangen kommer snigende. Det er vigtigt at have en nød-plan. Planen er at have nogle sunde snacks klar i skabet. En pose rosiner, nødder, dadle eller salte brødstænger kan være “nød-guf”. Og når du længes efter en Cola, så tag noget frugtsaft eller vand med brus i stedet. Der er muligvis de samme kalorier, men nu har du fået gode vitaminer i stedet for tomme kalorier.

I videoen nedenfor får du endnu mere viden om, hvorfor vi er midt i en fedmeepidemi. Denne viden er god, hvis du vil tage kontrollen tilbage fra fødevarerindustriens fristende produkter, som ender med at ødelægge dit helbred.

Hvordan Fastfood påvirker en person med mad-afhæninghed

Vej dig selv ofte

Det er afgørende at hoppe på vægten hver eneste dag. Det er blevet bekræftet af studier, at folk, der tabte sig og vedligeholdt vægttabet, foretog daglige vejninger. Hvis du får to “høje” målinger, kan du føle, at dine fremskridt er gået i stå. Det er normalt ikke tilfældet. Du kan bare ikke se tendensen over tid, hvis du kun vejer dig en gang imellem. Nedenfor ser du udsvingene i mine daglige målinger. De udlignes, når man zoomer ud til Årsvisning.

Når jeg holder mig til rutinerne, er resultatet en langsom, men et konstant vægttab. Hastigheden for vægttabet er lidt over et kilo om måneden, hvilket er en sund hastighed. Hvis man taber sig væsentligt hurtigere kan man risikere at tabe muskelmasse og ikke kun fedt.


Motion og træning

Du er nødt til at finde en form for træning, som du synes er sjov. Ellers vil din motivation ikke holde på den lange bane. Da dette bør være en del af din livsstil er det vigtigt at du glæder dig til hvert træningspas.

Personligt elsker jeg at styrketræne. Jeg løfter vægte ca. halvanden time to gange om ugen og har et mål om at gå minimum 10.000 skridt hver dag. Mit Apple-watch holder styr på alle træningsdataene, og den daglige vejning kommer også ind i Apple-sundheds-appen.

Ved at udføre vægt- eller modstandstræning opbygger du langsomt større muskelmasse. Når din muskelmasse er større, forbrænder din krop flere kalorier, selv i hviletilstand. Det er ligesom en bil med en stor motor. Den vil have et højere brændstofforbrug i tomgang, end en bil med en lille motor.

Når man udfører progressiv styrketræning fortæller du din krop at den skal bibeholde muskelmassen. Kroppen ser at du bruger musklerne og dermed er de vigtige for din “overlevelse”. Naturen vil altid forsøge at tilpasse organismen til de forhold man udsætter den for.

På grund af det høje næringsindhold i kosten oplever jeg muskelvækst, mens jeg langsomt bliver slankere. Derfor skal du være opmærksom på om du bliver stærkere eller i det mindste vedligeholder din styrke, under vægttabet.

Gå mere

Daglige gåture er den nemmeste måde at forbrænde flere kalorier på og samtidig holde på muskelmassen. Aktiviteten kan udføres overalt og er gratis. Risikoen for skade er også ekstremt lav sammenlignet med f.eks. løb, spille fodbold eller andre sportsgrene med høj intensitet.

Disse to videoer er mine “go-to” -videoer, hvis jeg selv har brug for en motivation eller hvis folk spørger mig til råds om gang som vægttab.


Disciplin

Det kan være svært at holde sig til en sund kost og få trænet det som man burde. Men hvis du ikke spiser sundt og forbrænder flere kalorier ved at træne og bevæge dig, så bliver du ved med at tage på. En vis grad af daglig disciplin er nødvendig for at forblive på rette spor. Når den første motivation er forsvundet, skal du have viljestyrken til at overholde de regler og rutiner som du véd vil bringe dig frem til målet. Det kan måske hjælpe dig at læse min artikel om, hvordan jeg bruger og anvender disciplin for at holde mig fri af min eksemtilstand. Det hjælper mig med at få gjort de ting som jeg vil og ved er nødvendige for fortsat fremgang.


Årsager til fedme

Der er generel enighed om, at fedme er et livsstilsproblem, hvor mange faktorer kan bidrage til overvægt og fedme. Vigtigst er:

 • Samfundsudviklingen med mere stillesiddende arbejde
 • Mindre naturlig bevægelse og motion
 • Ubegrænset adgang til madvarer
 • Øget tilbud af kalorierige madvarer og drikke

Man regner med, at 99 % af alle tilfælde af fedme eller overvægt skyldes disse livsstilsbetingende årsager.

Sjældne årsager til fedme

Nogle hormonforstyrrelser kan føre til overvægt, men disse udgør mindre end 1 % af alle tilfælde af overvægt og fedme

Hvorfor er overvægt og fedme et problem?

Overvægtige er i risiko for at udvikle en lang række sygdomme. De vigtigste er:

Disse sygdomme medfører, at overvægtige har en oversygelighed og overdødelighed sammenlignet med normalvægtige. Sundhedsstyrelsens rapport Sygdomsbyrden i Danmark fra 2016 viser, at svært overvægtige har kortere levetid, højere sygefravær og er en større sygdomsbyrde for samfundet.

Omkostningerne ved overvægt og fedme


Den økonomiske side af sagen er ligeledes ret foruroligende og fremtidsudsigterne er ikke gode. Sundhedsudgifterne forventes, at stige dramatisk i de kommende år og placere et allerede hårdt presset sundhedsvæsen under yderligere pres. I Danmark og Europa ligger vi stadig en del bagefter udviklingen i USA, men vi når formodentlig samme tilstande på sigt.

I Danmark er den årlige ekstraomkostning til behandling og pleje af personer med svær overvægt vurderes at være 1,8 mia. kr sammenlignet med normalvægtige.  

I USA er fedme ansvarlig for 70% af alle behandlingsomkostninger for diabetes, 23% af behandlingsomkostningerne for hjerte-kar-sygdomme og 9% for kræft.

Tryk på billedet for at få detaljerede oplysninger om udgifterne
Congress to Pass Legislation For Obesity – Trillions extra $ going to Medicare costs

Definitioner af overvægt og fedme

Med overvægt menes en tilstand, hvor kroppen har en større fedtmasse end ønskeligt, hvilket medfører øget risiko for både sygdom og for tidlig død.  

Vægt og højde hænger sammen. Det er derfor almindeligt, at bruge kropsmasseindekset (BMI = body mass index) i stedet for antal kg, når vi definerer normal vægt eller fedme.

Kropsmasseindekset beregnes ved BMI = vægt/højde2 (vægt i kg og højde i m).

BMI er et godt værktøj til at identificere overvægt hos mange mennesker. Dog kan BMI fejlagtigt klassificere især meget lave eller meget muskuløse personer som overvægtige, uden at de har en stor fedtmasse.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er BMI-figurer-1024x576.jpg

En god indikation af, om man spiser sundt, er ved at se på BMI og kroppens helhedsindtryk. Et BMI i den nedre del af normalområdet kan indikere, at der ikke indtages for mange usunde fødevarer og sukker. Hvis kroppen fremstår “trimmet”, er det en god indikation for, at man er på rette vej med sin aktuelle kost.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har defineret grænser for normal vægt og forskellige grader af overvægt, som følger:

 • BMI <18,5 defineres som undervægt
 • BMI 18,5-24,9 defineres som normalvægt
 • BMI ≥25 defineres som overvægt
 • BMI ≥30 defineres som fedme klasse I
 • BMI ≥35 defineres som fedme klasse II
 • BMI ≥40 defineres som fedme klasse III

Beregn dit BMI her

BMI er dog ikke et perfekt mål og derfor bruges også andre mål som taljemål eller talje/hofte indeks

Forskerne har fundet ud af, at mavefedme er specielt uheldig. Personer med meget fedt rundt om maven, også kaldet ‘æbleform’, har øget risiko for at udvikle blandt andet type 2-diabetes og hjerte-karsygdomme.

Det vil sige, at jo større man er rundt om maven, desto mere risikofyldt er overvægten. Derfor har man også defineret et taljemål eller talje/hofte indeks, som mange benytter til at vurdere mavefedmen. 

Taljemål er et omkredsmål som skal tages midt mellem det nederste af ribbenet og det øverste af hoftekammen. Følgende grænser benyttes til vurdering af risiko for en række følgesygdomme til mavefedme: 

Mænd: 

 • Taljemål < 94 defineres som uden øget risiko for sygdom
 • Taljemål 95-102 defineres som moderat øget risiko for sygdom
 • Taljemål > 102 defineres som svær øget risiko for sygdom

Kvinder: 

 • Taljemål < 80 defineres som uden øget risiko for sygdom
 • Taljemål 81-88 defineres som moderat øget risiko for sygdom
 • Taljemål > 88 defineres som svær øget risiko for sygdom

Ved talje/hofte indeks, skal omkreds rundt om taljen og rundt om hofterne måles. Talje/hofte-indeks beregnes ved at dividere taljemålet med hoftemålet.

 • T/H-indeks < 0,8 hos kvinder defineres som normalt
 • T/H-indeks < 0,9 hos mænd defineres som normalt

Beregn din talje-hofte indeks herReceptpligtig medicin til behandling af overvægt og fedme

Foto af Moe Magners på Pexels.com

Hvordan fungerer vægttabsmedicin?

Receptpligtig medicin til behandling af overvægt og fedme fungerer på forskellige måder. Nogle medikamenter hjælpe dig med at føle dig mindre sulten, mens lægemidler kan gøre det sværere for din krop at absorbere fedt fra de fødevarer, du spiser.

Hvem kan drage fordel af vægttabsmedicin?

Vægttab medicin er beregnet til at hjælpe mennesker, der kan have sundhedsmæssige problemer relateret til overvægt eller fedme. Inden du får ordinerer et vægttabsmedicin, vil din læge formodentlig spørge ind til følgende:

 • De sandsynlige fordele ved et vægttab
 • Medicinens mulige bivirkninger
 • Dine nuværende sundhedsmæssige problemer og anden medicin du tager
 • Din families medicinske historie
 • Hvilken kost du spiser til dagligt
 • Motionsvaner

Sundhedspersonale bruger ofte BMI for at hjælpe med at beslutte, hvem der kan drage fordel af vægttabsmedicin. Din læge kan ordinere en medicin til behandling af din overvægt eller fedme, hvis du er voksen med

Vægttabsmedicin er ikke for alle med et højt BMI. Nogle mennesker, der er overvægtige kan tabe sig med en kostomlægning. Formålet er at hjælper dem med at ændre deres adfærd og forbedre deres spisevaner og øge det fysiske aktivitetsniveau. Et øget fokus på ændret adfærd kan også forbedre andre faktorer, der påvirker vægtøgning. Det kan være afhængighed af søde sager, dårlig søvn, depression eller stress.

Fordelene ved at bruge receptpligtig medicin til at tabe sig?

Medicin erstatter ikke fysisk aktivitet eller sunde kostvaner. Undersøgelser viser, at vægttabsmedicin fungerer bedst, når de kombineres med livsstilsændringer.

Når det kombineres med ændringer i adfærd, herunder spisevaner og fysiske aktivitetsvaner, kan receptpligtig medicin hjælpe nogle mennesker med at tabe sig. I gennemsnit taber folk, der tager receptpligtig medicin som en del af et livsstilsprogram, mellem 3% – 9% mere af deres startvægt end folk i et livsstilsprogram, der ikke tager medicin.

Vægttab på 5%-10% af din startkropsvægt kan hjælpe med at forbedre dit helbred ved at sænke blodsukkerblodtryk og triglycerider. At tabe sig kan også forbedre nogle andre sundhedsmæssige problemer relateret til overvægt og fedme, såsom ledsmerter eller søvnapnø. Det største vægttab finder normalt sted inden for de første 6 måneder efter start af medicinen.

Medikamenter til behandling af overvægt og fedme?

Amerikanske FDA har godkendt fem lægemidler – Orlistat (Xenical, Alli), lorcaserin (Belviq), phentermin-topiramat (Qsymia), naltrexon-bupropion (Contrave) og liraglutid (Saxenda). Du kan fortsætte med at tage disse stoffer, så længe du har gavn af behandlingen og ikke har nævneværdige bivirkninger.

Nogle typer vægttabsmedicin der dæmper appetitten, er kun godkendt af FDA til kortvarig brug (op til 12 uger). Selvom nogle læger ordinerer dem i længere perioder, har ingen forskningsundersøgelser indtil videre set på, hvor sikre og effektive de er til langvarig brug.

Gravide kvinder bør aldrig tage medicin til vægttab. Kvinder der planlægger graviditet, bør også undgå disse lægemidler, da nogle af dem kan skade det ufødte barn.


Wegovy/Semaglutide – Novo Nordisk

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er Wegovy-logo2-1024x312.jpg
Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er Wegovy-Injector-1024x154.jpg

På verdensplan anslås ca. 650 millioner voksne at leve med svær overvægt. Af den grund er markedet for medicin mod overvægt stort og voksende. De lægemiddelvirksomheder, der bringer vægtreducerende produkter på markedet, vil få et rigtigt ”pengetræ”.

Wegovy er et af de mest lovende lægemidler til fedme . Novo Nordisk langt i sin ambition om at flytte sin type 2-diabetes-semaglutid til det gigantiske og stort set uudnyttede fedme-marked. Semaglutid er en analog til det humane glukagonlignende peptid-1 (GLP-1) hormon. Det giver et vægttab ved at reducere sult, øge følelsen af ​​fylde i maven og hjælper derved folk med at spise mindre og reducere deres kalorieindtag.

Novo Nordisk har i januar 2021 afsløret planer om at investere $ 80 millioner i udvidede faciliteter på sit produktionssted i Danmark. Anlægget fremstiller i øjeblikket produkter til diabetesbehandling og det udvides for at sikre kapacitet til fremtidig produktion af disse nye produkter. Projektet forventes afsluttet i 2022.
 


Pengetræet er plantet!

Wegovy koster $1.300 (8.100 kr) / måned pr. patient

FDA godkender ny lægemiddelbehandling til vægtkontrol – første siden 2014

Denne pressemeddelelse er en god nyhed for Novo Nordisk.

(Oversat fra engelsk)

I dag (04. juni 2021) godkendte den amerikanske fødevare- og lægemiddeladministration Wegovy (semaglutid) -injektion (2,4 mg en gang ugentligt) til kronisk vægtkontrol hos voksne med fedme eller overvægt med mindst én vægtrelateret tilstand (såsom højt blodtryk , type 2-diabetes eller højt kolesteroltal) til brug ud over en kaloriereduceret diæt og øget fysisk aktivitet. Denne injektion under huden er det første godkendte lægemiddel til kronisk vægtkontrol hos voksne med generel fedme eller overvægt siden 2014. Lægemidlet er indiceret til kronisk vægtstyring hos patienter med et body mass index (BMI) på 27 eller højere, der har mindst én vægtrelateret lidelse eller hos patienter med en BMI på 30 eller derover. 

“Dagens godkendelse giver voksne med fedme eller overvægt en ny god behandlingsmulighed, der kan indarbejdes i et vægtkontrolprogram,” sagde John Sharretts, MD, vicedirektør for afdelingen for diabetes, lipidforstyrrelser og fedme i FDA’s Center for Lægemiddelvurdering og Forskning. “FDA er fortsat forpligtet til at lette udviklingen og godkendelsen af ​​yderligere sikre og effektive medikamenter til voksne med fedme eller overvægt.” 

Cirka 70% af amerikanske voksne har fedme eller overvægt. At have fedme eller overvægt er et alvorligt helbredsproblem forbundet med flere hovedårsager til død, herunder hjertesygdomme, slagtilfælde og diabetes, og er forbundet med en øget risiko for visse typer kræft. At tabe 5% til 10% af kropsvægten gennem diæt og motion har været forbundet med en reduceret risiko for hjerte-kar-sygdomme hos voksne patienter med fedme eller overvægt.

Wegovy virker ved at efterligne et hormon kaldet glucagon-lignende peptid-1 (GLP-1) der er målrettet mod de områder af hjernen, der regulerer appetit og madindtag. Medicindosis skal øges gradvist over 16 til 20 uger til 2,4 mg en gang om ugen for at reducere gastrointestinale bivirkninger.

Studiet

Wegovys sikkerhed og effekt blev undersøgt i fire 68-ugers forsøg. Tre var randomiserede, dobbeltblinde, placebokontrollerede forsøg (inklusive 16 ugers dosisforøgelser), og den ene var en dobbeltblind, placebokontrolleret, randomiseret tilbagetrækningsforsøg, hvor patienter, der fik Wegovy, enten fortsatte med behandlingen eller skiftede til placebo. Mere end 2.600 patienter modtog Wegovy i op til 68 uger i disse fire undersøgelser, og mere end 1.500 patienter fik placebo.

Det største placebokontrollerede forsøg inkluderede voksne uden diabetes. Gennemsnitsalderen ved starten af ​​forsøget var 46 år, og 74% af patienterne var kvinder. Den gennemsnitlige kropsvægt var 105 kg og det gennemsnitlige BMI var 38. Personer, der fik Wegovy, mistede i gennemsnit 12,4% af deres oprindelige kropsvægt sammenlignet med personer, der fik placebo. Et andet forsøg indskrev voksne med type 2-diabetes. Gennemsnitsalderen var 55 år, og 51% var kvinder. Den gennemsnitlige kropsvægt var 100 kg og den gennemsnitlige BMI var 36. I dette forsøg tabte personer, der modtog Wegovy, 6,2% af deres oprindelige kropsvægt sammenlignet med dem, der fik placebo. 

Bivirkninger incl. kræft

De mest almindelige bivirkninger af Wegovy er kvalme, diarré, opkastning, forstoppelse, mavesmerter, hovedpine, træthed, dyspepsi (fordøjelsesbesvær), svimmelhed, abdominal distension, hypoglykæmi (lavt blodsukker) hos patienter med type 2-diabetes, flatulens, gastroenteritis (tarminfektion) og gastroøsofageal reflukssygdom (en type fordøjelsesforstyrrelse).  

Den medfølgende information til Wegovy indeholder en advarsel for at informere sundhedspersonale og patienter om den potentielle risiko for skjoldbruskkirtel C-celle kræft. Wegovy bør ikke anvendes til patienter med en personlig eller familiehistorie af medullært skjoldbruskkirtelcancer eller hos patienter med en sjælden tilstand kaldet Multipel endokrin neoplasi syndrom type 2 (MEN 2).  

Wegovy bør ikke anvendes til patienter med tidligere alvorlige allergiske reaktioner over for semaglutid eller nogen af ​​de andre komponenter i Wegovy. Patienter skal straks stoppe Wegovy og søge lægehjælp, hvis der er mistanke om en alvorlig allergisk reaktion. Wegovy indeholder også advarsler om betændelse i bugspytkirtlen (pancreatitis), galdeblæreproblemer (inklusive galdesten), lavt blodsukker, akut nyreskade, diabetisk retinopati (beskadigelse af øjenhinden), øget hjerterytme og selvmordsadfærd eller selvmords-tanker. Patienter bør snakke med deres sundhedspersonale, hvis de har symptomer på pancreatitis eller galdesten. Hvis Wegovy bruges sammen med insulin eller et stof, der forårsager insulinsekretion, patienter bør tale med deres læge om potentielt at sænke dosis insulin eller det insulinfremkaldende lægemiddel for at reducere risikoen for lavt blodsukker. Sundhedsudbydere bør overvåge patienter med nyresygdom, diabetisk retinopati og depression eller selvmordsadfærd eller selvmordstanker.

FDA gav godkendelsen til Novo Nordisk. Semaglutide 1 mg injektion (Ozempic) blev først godkendt som behandling for type 2-diabetes i 2017.


Hvilke andre lægemidler til vægttab kan være tilgængelige i fremtiden?

Forskere undersøger og udvikler i øjeblikket flere nye lægemidler og kombinationer af medicin hos dyr og mennesker. Man arbejder på at finde sikrere og mere effektive medikamenter til at hjælpe mennesker, der er overvægtige eller fede, så de kan tabe sig og opretholder en sund vægt.

Fremtidige stoffer kan bruge nye strategier

 • Kombinere stoffer, der påvirker appetitten, og de, der påvirker afhængighed (eller trang)
 • Stimulere tarmhormoner, der reducerer appetitten
 • Formindske blodkarrene, der fodrer fedtceller i kroppen og derved forhindre dem i at vokse
 • Fokus på gener, der påvirker kropsvægt
 • Ændre  bakterier  i tarmen for at kontrollere vægten