person sitting while using laptop computer and green stethoscope near

Ventetid hudlæge…

posted in: Behandling af eksem, Fremhævet | 0

“Ventetid hudlæge” er et af de mest brugte søgeord i google, hvis man som eksemramt søger hjælp og vejledning. Du har formodentlig nu aktiv og generende eksem, som du ønsker behandling for så hurtigt som muligt, hvorfor du har fundet denne side. Det kan også være at du kommer direkte fra domænet Ventetidhudlæge.dk, hvor fokus alene er på dette emne.


Første trin i behandling af dit eksem er at besøge din egen læge, som er indgangen til sundhedssystemet. Lægen vil kigge på dit eksem og vurdere situationen. Hvis det ikke umiddelbart kan klares med lidt hormoncreme, vil du få en henvisning til en hudlæge.

Læger og hudlæger er de eneste personer som har bemyndigelse til at udstede recepter til de mere effektive og skrappe behandlinger, som er på markedet. Lægerne er også den eneste måde at mange af de medicinske produkter kan blive solgt til patienterne. Derfor er medicinalindustrien afhængig af dette samarbejde og ønsker derfor at have et godt forhold til lægerne.

Der er kun 92 hudlægeklinikker i Danmark, hvilket til dels forklarer den ofte lange ventetid. Hvis det er første gang du skal til hudlægen vil ventetiden være ekstra lang. Og hvis din tilstand vurderes ikke at være akut kommer du ligeledes bagerst i køen.

Denne grafik fra marts 2019 viser ventetiden hos speciallæger / hudlæger på landsplan. Læs mere her.

For at gøre det så nemt for dig som muligt, kan du trykke herunder og komme direkte til Sundhed.dk’s liste over danske hudlæger.

Tryk her for at finde hudlæge sorteret efter korteste ventetid

Mens du venter…

Mens du venter på at komme til hudlægen kan du bruge tiden til at forbedre dit eksem så meget som muligt. Du kan bruge Eksemfri.dk eller min internationale hjemmeside EczemaHealingGuide.com, som inspiration og læse hvordan jeg er blevet eksemfri. Der vil du ligeledes kunne finde min gratis e-bog “Man’s Guide to Eczema Healing”. Den er lavet som en slags Kvik-manual til personer med eksem, som ønsker at bedre deres eksemtilstand på en naturlig måde og på sigt komme til at får mindre behov for behandlingscremer.


Der er to primære behandlingsveje for en eksempatient. Det er symptombehandling og årsagsbehandling. Hvis du kombinerer de to får du det bedste resultat og behovet for symptombehandling vil mindskes, når du begynder at fjerne årsagerne til at du får eksem.

Det er dog de færreste som kan blive 100% eksemfri, men hvis du kan forbedre dit eksem med f.eks. 75%, så vil du kunne nøjes med milde behandlingscremer. Det er et godt delmål, idet de milde cremer har færre og mindre alvorlige bivirkninger. Dette fundament kan du bygge ovenpå med nye sunde vaner og bedre forståelseaf hvad der virker for dig og din eksemtilstand.

Det kan være en lang proces, men du lærer samtidigt en masse om din egen krop og ikke mindst oplever glæden ved at leve sundt. Den energi og ro i kroppen der følger med en sund eksemvenlig livsstil er vidunderlig. Forskellen kan for mange føles ret markant i forhold til deres tidligere liv som var præget af eksem, frustration og udmattelse.


Symptombehandling

Symptombehandling er der hvor medicinalfirmaerne og hudlægerne tjener deres penge. Det er samtidig også her at eksempatienter kan få medicinsk lindring af deres eksemsygdom. Da der ikke foregår heling af den underliggende årsag er symptombehandling alene ikke en langtidsholdbar løsning. Men det er en måde at få ro i eksemet, mens du optimerer din kost og hudpleje, så eksemens vækstbetingelser forringes.

Hvis du ikke foretager dig noget for at indrette dit liv ekisemvenligt, så vil du opleve en opblussen af eksem,et, så snart du ikke længere bruger behandlingscremerne. Men også en periode med øget stress og ekstra usund livsstil vil kunne få eksemet til at bryde ud i lys lue.

Behandlingen af eksem foregår med lægemidler og behandlingsformer i forskellige kategorier:

Der er flere hjemmesider som reklamerer for produkter til symptombehandling eller det som der ofte kaldes sygdomskontrol. Reelt er der ikke kontrol over eksemet, når disse medikamenter benyttes. De dæmper blot symptomerne medicinsk og man kan derfor få den opfattelse at alt er godt. Det er ikke tilfældet og kan sammenlignes med at sætter et plaster på et sår. Du kan ikke se såret, men skaden er der stadig, selvom at den ikke er synlig.

To markante danske hjemmesider som beskriver produkter til sygdomskontrol er:

Medicinalfirmaet Sanofi´s side Atopisktalt.dk

Atopisk Eksem Forenings side Atopiskeksemforening.dk

Atopisk eksemforening bør anses som en side drevet af medicinalindustrien. Årsagen er deres omfattende samarbejds- og sponsoraftaler med bl.a. Leo Pharma, Sanofi, Pfizer samt andre mindre kendte medicinalproducenter. Læs hele listen her.

Atopisk Eksem Forening har med penge fra medicinalindustrien udarbejdet nedenstående film om forskellige grader af symptombehandling med titlen “3 TRIN TIL AT STOPPE EKSEM OG KLØE”.


Årsagsbehandling

Årsagsbehandling fokuserer på at finde de udløsende faktorer for eksemtilstanden. Det kan være allergener som man udsættes for eller fødevarer man indtager, men ikke kan tåle. Det kan også være hudpleje- og baderutiner, samt personlige valg i ens dagligdag, der forårsager eller forværrer ens eksemtilstand.

Badet og hudplejen er vigtige elementer at se på. Sæbe, shampoo og andre sæbeholdige produkter ødelægger hudbarrierens beskyttende fedtstoffer. Derved “åbnes” huden for at væske kan trænge ud gennem huden og eksemfremkaldende allergener trænge ind. Kroppen vil reagere med inflammation (betændelsestilstand) og det vil ses som hudeksem. Det kan være alt fra mindre røde plamager til store skællende og væskende sår.

Som erstatning for sæbeprodukter bruger jeg almindeligt fint salt, en vaskeklud eller Rasul vaskeler.

Læs her hvordan jeg anbefaler, at bade på en eksemvenlig måde.

Hudplejen skal foregå med fede cremer, som indeholder “hud-identiske” fedtstoffer. Jeg bruger og anbefaler fugtighedscremen fra CeraVe, som du kan læse om ved at trykke på linket. Den er desuden meget billig og udviklet i samarbejde med dermatologer. Du vil ligeledes kunne læse hvordan man billigst indkøber denne fantastiske creme på nettet.

Du skal være forberedt på at skulle bruge den behandlingscreme din læge har ordineret, indtil årsagsbehandlingen har haft effekt. Det er ofte en langsom proces, men nu er du på vej mod en tilværelse med mindre eksem.


Aggressiv tålmodighed

Jeg vil meget gerne sidde her og fortælle dig, det bliver hurtigt, let, praktisk og smertefrit. Men vi ved begge, at det ikke er sandt.

Den mentale strategi Aggressiv Tålmodighed har gjort mig eksemfri.

Så kort kan det siges!

Du skal være Aggressiv i eksekveringen af eksemhelende tiltag og tålmodig med processen og resultaterne.

Aggressiv betyder energifyldt, målrettet og ekstrem villighed til at konfrontere og løse problemet.

Tålmodighed betyder, at du ved og accepterer, at ting tager tid. Du forventer ikke at se resultaterne af dine valg og handlinger nu, men ved at på den lange bane, så kommer de.

Det kan være fristende at føle sig modløs på rejsen mod et eksemfrit liv. Føle at det hele virker uoverskueligt og det er umuligt at blive symptomfri. Men her er et faktum:

Ethvert meningsfuldt og vigtigt mål, som du har, kræver, at du lægger tid og kræfter i.

Der er ingen vej udenom, hvis du vil have det bedre og undgå at skulle tage stærk medicin resten af livet.

Det kan være svært at høre for dig lige nu. Men det vil tjene dig godt fremadrettet.

Man ønsker umiddelbar forbedring i eksemtilstanden her og nu. Der er ofte ingen tålmodighed med, at den naturlige proces uden brug af stærke medikamenter, tager tid.

I stedet for at lave små justeringer her og der eller prøve en ny “mirakel-creme” skal du gøre dette: Bestem dig for at gøre ALT det nødvendige og vær aggressiv i din tilgang. Det giver dig et energi-boost og motivationen til at tage denne store beslutning og få den ført ud i livet. Daglig disciplin skal tage over når den indledende motivation aftager og det hele nogle gange ser sort ud. Hold ud, vær stærk. Hvad er alternativet?. Vil du være en slave af stærk medicin resten af livet?

Husk på at jeg og mange andre som mig har gjort det. Vi tænkte også at det var umuligt, men nægtede at vælge den letteste vej.

Du kan gøre det! Beslut dig nu og gør det!

Actionplan

Her er din action-plan for et eksemfrit liv:

  • Spis sundt NU!
  • Drop sukker NU!
  • Drop sæbe og kemi i badet NU!
  • Fjern alle mistænkte fødevarer, såsom mælk, æg mv. NU!
  • Behandl din eksem aggressivt og indtil den er væk.
  • Smør dig effektivt hver dag – morgen og aften.
  • Få lavet en allergitest og eksperimentér med udelukkelse af “mistænkte” fødevarer.

Det vil sparke en positiv proces igang hvor alle flanker angribes samtidigt. NU skal det være!. NU eller aldrig, Ikke kigge sig tilbage, bare fremad på den eneste vej der vil føre dig til et liv med mindre eksem, mere energi, optimal kropsvægt og mod på livet.

Når du begynder at opbygge momentum, vil du være meget mere tilbøjelig til at fortsætte. Det er ligesom en snurretop der er kommet op i omdrejninger. Nu handler det bare om at gøre det rigtige hver dag og altid være på udkig efter nye steder, hvor du kan optimere din livsstil, kost, behandling og hudpleje.

Find din indre Eksem-kriger frem og angrib problemet. Jeg kunne og det kan du også. Mange andre har gjort det før dig og brugt de samme metoder som der beskrives på Eksemfri.dk. Tænk på hvor du vil være om ét-to-tre år, hvis du tager beslutningen NU.

Aggressiv tålmodighed – Massiv handling, der udføres dagligt med den forståelse, at det tager tid at materialisere dem.

Vær aggressiv.

Vær tålmodig.

Det er det hele værd!

I artiklen “No Discipline – No Healing” kan du læse om min kamp mod eksem. Daglig disciplin er det vigtigste redskab til maksimal eksemheling.


Hvilken uddannelse har en hudlæge/detmatolog?

En hudlæge er en speciallæge som først er uddannet læge. Derefter studerer man videre til at opnå titlen hudlæge efter ca. 12 år uddannelse.

Kravene til uddannelsen er indledningsvis en gymnasial uddannelse. Derefter skal man læse videre til almindelig læge, hvilket tager 6-7 år.

Indenfor 4 år efter at have afsluttet klinisk basisuddannelse kan man søge videre til speciallæge i hudsygdomme.

Uddannelsen består af 12 måneders introduktionsansættelse og hoveduddannelsesforløb på 4-5 år. Det tager dermed ca. 6 år yderligere at blive speciallæge efter endt lægeuddannelse.

Herefter vil man typisk blive ansat i en speciallægepraksis, starte sin egen praksis eller få ansættelse på et hospital i en afdeling for hudsygdomme.


Hvad tjener en hudlæge?

silver and black stethoscope on 100 indian rupee bill

Som hudlæge kan man tjene en fornuftig løn. Særligt de hudlæger som har egen klinik kan har en god indkomst. I denne artikel kan man bl.a. læse

Hudklinikken i Herning, som er ejet af speciallægerne Morten Østerballe og Kristian Otkjær, har i løbet af regnskabsåret 2016 hevet et overskud på 6,9 millioner kroner i land. Og i 2015 kunne de to læger udbetale lidt mere end 6,9 millioner kroner i udbytte til sig selv.

Til sammenligning tjener statsministeren ca. 1.605.000 kroner om året.

Klinikken havde i 2021 ca. 25 ugers ventetid.

Lægens ydelser er fastlagt i overenskomstens såkaldte Takstkort. Her kan du læse hvilken pris lægerne kan fakturer regionen for ud fra typen af ydelse.

Indtil den såkaldte Knækgrænse nås, kan lægen fakturere 100%. Over dette beløb sker der 40% reduktion af ydelsens pris.

Knækgrænsen for hudlæger er i 2021: 5.320.658 kr..


Hudlæge med kort ventetid

Nogle hudlæger tilbyder kortere ventetid, hvis man betaler selv eller har en sundhedsforsikring. Du ser et fint eksempel på denne service herunder. Man kan gå fra 7+ måneders ventetid og til kort ventetid ved at vælge hudlægens privatklinik. Det er en genial måde at håndtere knækgrænsen og maksimere klinikkens indtjening.


Hejdoktor.dk – Endnu en måde at komme hurtigere til, hvis du betaler selv…

På hjemmesiden www.hejdoktor.dk kan du komme i kontakt med en hudlæge udenom de lange ventelister, som er hos de praktiserende hudlæger. Dermed kan de som har penge til det komme foran i køen og på den måde få en forlomme i sundhedsvæsenet. Hudlægerne kan tilse dit hudproblem via videochat og udskrive recepter.

Deres digitale platform er en app, som giver dig adgang til hudlægerne og efter konsultationen betaler du. Det er faktisk ret smart lavet og for den travle familie der lige skal have kigget på en underlig plet, er det et godt produkt. Men om tjenesten kan lave en decideret udredning af din eksemsygdom og hjælpe dig med strategier til håndtering af din eksemsygdom er ikke godt at vide.


Hvis jeg nu helbreder mig selv?

Såfremt du er i stand til at justere kost, behandling og hudpleje i en grad, så du ikke længere har brug for at komme til hudlæge, så vil der ske følgende

  • Du vil spare penge til medicin
  • Du vil undgå de bivirkninger som alle lægemidlerne har
  • Du vil få bedre energi og helbred

Men hvad vil der ske hvis flere kunne lindre deres eksemtilstand, så de ikke længere har brug for at gå til hudlæge?. Det er et interessant spørgsmål. Siden 2-3% af den voksne danske befolkning har atopisk eksem, er det rigtig mange mennesker, som har brug for de 92 danske hudlæge-klinikker. Det er basal udbud og efterspørgsel og dermed vil ventetiden formodentlig falde i takt med at flere ikke længere havde behov for konsultation hos en hudlæge.

Hvis hudlægerne fokuserer på at finde årsagerne til eksem vil deres patientantal formodentlig også falde. Men hvis de fokuserer på symptombehandling vil deres patientantal formodentligt forblive højt, da der ingen heling foregår. Hvilken behandlingsstrategi den enkelte hudlæge anlægger er svært at vurdere, men det et noget som man som patient skal være opmærksom på.


Fremtiden

Umiddelbart er der ikke den store tiltro blandt medicinalbranchens analytikere til at almindelige mennesker er i stand til at blive eksemfri af egen drift. Analytikerne vurderer derfor at markedet for eksem-medicin vil stige voldsomt i de kommende år. Men det kunne alligevel være lidt af en Disruption, hvis flere fandt løsningen til deres eksemtilstand på sider som eksemfri.dk!

Eczema medicine sales trend